Warmtepomp Barger-Compascuum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het kiezen voor de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van gas is de populaire warmtepomp. Via warmtepompspot.nl lees jij praktische informatie m.b.t. een warmtepomp in Barger-Compascuum. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle bruikbare info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Barger-Compascuum!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Barger-Compascuum? Door onze experts check jij bruikbare tips. Selecteer een item uit onze FAQ en bekijk binnen no-time het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Barger-Compascuum?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Barger-Compascuum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Barger-Compascuum

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal pittig. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Barger-Compascuum noodzakelijk. De keuze van een geoefende installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De specialist keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Warmblauw). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.350 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €3.000 – €6.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Barger-Compascuum.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de regel onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Langerak.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.500 t/m €20.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Intergas, Atag, AWB, Nefit). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch systeem. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Barger-Compascuum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Barger-Compascuum

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Barger-Compascuum te analyseren.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1600 €1300 7 jaar
Lucht-water €6000 €2100 €2100 8 jaar
Bodem-water €14100 €3700 €3800 12 jaar
Water-water €17200 €5200 €4300 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Emmen?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Emmen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Barger-Compascuum is alleen aan te vragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1500 tot €5900. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het model, vermogen (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Alpha Innotec LW 90ARX-LUX 2.0 biedt €1.950,00 subsidie en wat betreft de Aermec WRL-H 081 is dit €4.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Barger-Compascuum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Stitswerd plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met gewone stroom. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2600 en €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €320 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen