Warmtepomp Ederveen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het aansluiten van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een ketel met gas een warmtepomp. Met behulp van de tips van onze experts doorzoek jij diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Ederveen. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle praktische specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Ederveen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Ederveen? Op onze website check je praktische tips & tricks. Kies voor een veelgestelde vraag en je vindt meteen alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Ederveen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Ederveen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ederveen

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk pittig. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Ederveen onmisbaar. Het kiezen van een degelijke warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Oschner verwarming). Hoe herken je een doorgewinterde vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.450 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €5.000 – €6.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Ederveen.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Over het algemeen zijn er twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Odoorn.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 en €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Intergas, Atag, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een all-electric product. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ederveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ederveen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ederveen te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1000 €1600 5 jaar
Lucht-water €4000 €1800 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €14600 €5500 €3300 12 jaar
Water-water €18700 €4100 €5300 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Ede?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment gaan veel consumenten uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Ede) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Ederveen kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2150 en €4100. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta NECS-N /B 0302T geeft recht op €7.250,00 subsidie en m.b.t. de Heliotherm HP10SWW ligt dit op €3.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Ederveen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Winterswijk plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht en combineert dat met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2550 – €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €390 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen