Warmtepomp Gendringen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het aansluiten van een systeem op gas niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Middels de info op deze pagina vind je alle informatie voor een warmtepomp in Gendringen. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Gendringen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Gendringen? Via onze specialisten vind je nuttige informatie. Selecteer een onderwerp en ontdek ogenblikkelijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Gendringen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Gendringen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Gendringen

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is vrij gecompliceerd. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Gendringen benodigd. Het selecteren van een echte warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus zelf. Hij keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Sundez subsidie). Hoe herken je een bedreven installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.350 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €7.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €20.000 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en water om te douchen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Gendringen.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Pesse.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €8.000 tot zo’n €19.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Remeha, Atag, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische oplossing. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gendringen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Gendringen

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gendringen vast te stellen.

Soort warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1800 €1600 7 jaar
Lucht-water €6800 €1600 €2700 6 jaar
Bodem-water €15300 €3700 €4300 14,5 jaar
Water-water €17400 €4500 €4800 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Oude IJsselstreek?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren gaan veel gezinnen wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Oude IJsselstreek) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Gendringen kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2450 tot €4700. Het totale bedrag heeft te maken met het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de CTC EcoAir 415 + CTC EcoZenith 550 geeft recht op €2.150,00 subsidie en met betrekking tot de Techneco Vulcan 12 ACM (W/W) ligt dit op €3.400,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Gendringen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Abcoude plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 tot €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €400 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw