Warmtepomp Giessen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Via deze webpagina lees je handige info m.b.t. een warmtepomp in Giessen. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle belangrijke tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Giessen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Giessen? Hieronder vind jij bruikbare info. Klik op een veelgestelde vraag en check rap verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Giessen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Giessen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Giessen

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is best wel gecompliceerd. Hierom is een deskundige warmtepomp installateur in Giessen aan te raden. Het selecteren van een bekwame warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Thermics Energie subsidie). Wat is een bedreven installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.750 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €6.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €19.500 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Giessen.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Pijnacker.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.500 tot zo’n €18.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Atag, Nefit, Intergas, Vaillant). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een standalone oplossing. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Giessen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Giessen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Giessen uit te rekenen.

Soort warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1100 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €5300 €1500 €2500 6 jaar
Bodem-water €14300 €5300 €4100 12,5 jaar
Water-water €18200 €4400 €4600 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Woudrichem?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan zullen veel woningen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Woudrichem) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Giessen kun je enkel aanvragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1750 – €4000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk en type, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de CTC EcoAir 520M + CTC Ecologic staat gelijk tot €2.100,00 subsidie en voor de Techneco Vulcan 22 AHR (W/W) krijg je subsidie tot €4.400,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Giessen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Aerdenhout plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2550 tot €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €320 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen