Warmtepomp Gieterveen

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het vervangen van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. De opvolger van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Via deze webpagina achterhaal je handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Gieterveen. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle relevante specificaties en check prijzen van een installateur in Gieterveen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Gieterveen? Via onze specialisten vind je handige aanbevelingen. Klik op een van de onderwerpen en jij bekijkt vlug alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Gieterveen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Gieterveen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Gieterveen

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk ingewikkeld. Om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Gieterveen noodzakelijk. De zoektocht naar een geoefende vakman is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Vaillant subsidie). Hoe kies ik een betrouwbare installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.450 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €7.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €15.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Gieterveen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Poederoijen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De kosten liggen tussen de €9.000 tot zo’n €21.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Atag, Nefit, Vaillant, Intergas). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een full-electric systeem. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gieterveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Gieterveen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gieterveen te ontcijferen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1100 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €4600 €1900 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €14700 €4200 €2900 11 jaar
Water-water €17100 €5500 €4300 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Aa en Hunze?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Aa en Hunze) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Gieterveen kan jij uitsluitend toepassen op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1750 tot €4000. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de CTC WaterHeater 101 geeft jou €1.250,00 subsidie en wat betreft de Techneco Vulcan 35 AH (W/W) krijg je €6.700,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Gieterveen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Agelo plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met gewone stroom. Op basis daarvan kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 – €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €370 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen