Warmtepomp Gouderak

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is de keuze voor gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. De opvolger van gas is een warmtepomp installatie. Via deze website lees jij handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Gouderak. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle relevante specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Gouderak!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Gouderak? Op deze pagina vind jij belangrijke aanbevelingen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en check direct alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Gouderak?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Gouderak?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gouderak

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is best wel complex. Daarom is een bekwame warmtepomp installateur in Gouderak onmisbaar. Het kiezen van een deskundige specialist is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Geothermik France subsidie). Hoe ben ik verzekerd van een erkende installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.750 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €7.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.000 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Gouderak.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de regel zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Raamsdonksveer.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, bodem of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 – €20.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Atag, Vaillant, Remeha, Nefit). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een all-electric installatie. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gouderak

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gouderak

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de aanschafprijs is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gouderak uit te rekenen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1200 €1500 6 jaar
Lucht-water €6600 €2200 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14100 €5300 €4600 13,5 jaar
Water-water €17400 €4900 €5400 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Ouderkerk?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel consumenten wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Ouderkerk) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Gouderak is alleen aan te vragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1250 tot €5200. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW heb je recht op honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin ERGA08DV* icm EHB(H)(X)08D**** geeft recht op €2.100,00 subsidie en met betrekking tot de Vaillant flexoTHERM VWF 57/4 + VWW 11/4 SI (0010016677) ligt dit op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Gouderak

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze producten verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Altforst plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2550 en €4700. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €370 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen