Warmtepomp Huis ter Heide

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op de tips van onze experts check jij concrete informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Huis ter Heide. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle nuttige info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Huis ter Heide!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Huis ter Heide? Op onze website doorzoek je zinvolle tips & tricks. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en je ontdekt meteen alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Huis ter Heide?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Huis ter Heide?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Huis ter Heide

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk gecompliceerd. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Huis ter Heide onvermijdbaar. Het selecteren van een bekwame warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Sinclair warmtepompen). Hoe herken je een bekwame warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.500 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.500 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Huis ter Heide.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter zijn er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Spijkerboor.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 tot zo’n €18.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Vaillant, Nefit, Atag, Intergas). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een standalone product. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima type is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Huis ter Heide

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Huis ter Heide

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de aanschafprijs is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Huis ter Heide te bepalen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1000 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €6500 €1800 €2600 8 jaar
Bodem-water €15300 €5300 €3700 12,5 jaar
Water-water €18500 €5200 €4200 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Zeist?
Straks moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel consumenten uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Zeist) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Huis ter Heide geldt alleen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2100 en €5550. Het totale bedrag is een afgeleide van het model, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de EnergyPanel GTC-24 Plus geeft recht op €3.200,00 subsidie en m.b.t. de Climaveneta BWR 0071T DHW2 ligt dit op €3.600,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Huis ter Heide

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze producten verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Brucht plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2500 tot €5000. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €300 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Utrecht.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen