Warmtepomp Hulten

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is de keuze voor gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een alternatieve bron. Een populair alternatief van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op de info op deze pagina doorzoek je nuttige info voor een warmtepomp in Hulten. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle relevante info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Hulten!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Hulten? Via onze specialisten bekijk je nuttige aanbevelingen. Selecteer een van de vragen hieronder, en vind vlug verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Hulten?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Hulten?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hulten

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is vrij ingewikkeld. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Hulten cruciaal. De zoektocht naar een echte specialist doet niet onder voor de taakomschrijving. Deze expert keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Technibel warmtepompen). Hoe kies ik een bekwame warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.700 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €6.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardbron €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Hulten.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de praktijk werken we met 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Stampersgat.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 – €20.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Nefit, AWB, Vaillant, Intergas). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hulten

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hulten

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hulten vast te stellen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1000 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €6800 €1500 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €15400 €5200 €4200 12,5 jaar
Water-water €17500 €5800 €4000 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Gilze en Rijen?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel huizen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Gilze en Rijen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Hulten kun je enkel aanvragen voor producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1450 – €4350. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de EnergyPanel GTP-4 biedt €1.300,00 subsidie en aangaande de Climaveneta BWR 0121T DHW2 is dit €4.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Hulten

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Buggenum plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met gewone stroom. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2600 en €4700. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €295 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen