Warmtepomp Klein Zundert

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het vervangen van gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. De optie in plaats van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Op deze website doorzoek je tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Klein Zundert. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle cruciale info en tips en vergelijk direct alle installateurs in Klein Zundert!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Klein Zundert? Door onze experts vind je bruikbare tips. Selecteer een van de onderwerpen en jij bekijkt rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Klein Zundert?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Klein Zundert?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Klein Zundert

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is behoorlijk ingewikkeld. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Klein Zundert noodzakelijk. Het kiezen van een ervaren installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over GENERAL). Wat is een aangesloten installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.500 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €3.000 – €7.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €18.000 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Klein Zundert.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Vaak werken we met twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Thesinge.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 t/m €20.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Remeha, Intergas, Vaillant, AWB). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een full-electric installatie. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Klein Zundert

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Klein Zundert

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Klein Zundert te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1300 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €4200 €1900 €2500 8 jaar
Bodem-water €14600 €4100 €2900 13 jaar
Water-water €18300 €4900 €5600 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Zundert?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan moeten veel huizen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Zundert) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Klein Zundert kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2100 tot €5600. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Enerso AWK-O 29 heeft €4.900,00 subsidie en bij de Enerso DBS 05 heb je recht op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Klein Zundert

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze installaties verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in De Westereen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2900 – €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €325 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw