Warmtepomp Kolham

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het vervangen van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Door onze vergelijker check je concrete informatie aangaande een warmtepomp in Kolham. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle nuttige info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Kolham!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Kolham? Op deze pagina bekijk je praktische adviezen. Kies voor een van de onderwerpen en je leest rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Kolham?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Kolham?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kolham

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is best wel moeilijk. Vandaar is een handige warmtepomp installateur in Kolham cruciaal. De keuze van een aangesloten warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De specialist keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Keyter). Hoe herken je een deskundige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.300 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.500 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardbron €14.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.500 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Kolham.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter zien we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Tjerkwerd.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €5.000 tot zo’n €19.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Vaillant, AWB, Nefit, Remeha). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een 100% elektrische product. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kolham

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kolham

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de prijs van het systeem is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kolham uit te rekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1000 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €5900 €2100 €2500 8,5 jaar
Bodem-water €14400 €5400 €4100 10 jaar
Water-water €17700 €4200 €4300 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Slochteren?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren gaan veel huizen wijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Slochteren) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Kolham is alleen van toepassing op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1700 tot €5350. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de ES AWT11-V5+ (AVH-11V1DE-II) staat gelijk tot €2.000,00 subsidie en m.b.t. de GEOTHERMIK FRANCE AQUA + 5 Z 400 krijg je subsidie tot €3.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Kolham

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Delft plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2800 – €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €390 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen