Warmtepomp Wijk bij Duurstede

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het laten installeren van een ketel op gas bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Gebaseerd op onze vergelijker ontdek je waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Wijk bij Duurstede. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare specificaties en check prijzen van een installateur in Wijk bij Duurstede!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Wijk bij Duurstede? Hieronder bekijk jij nuttige informatie. Druk op een item uit onze FAQ en je leest meteen alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Wijk bij Duurstede?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Wijk bij Duurstede?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wijk bij Duurstede

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is vrij gecompliceerd. Daarom is een bekwame warmtepomp installateur in Wijk bij Duurstede onontbeerlijk. De keuze maken voor een degelijke vakman is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Eldom systeem). Hoe herken je een ervaren warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.300 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.500 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €13.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in toepasbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Wijk bij Duurstede.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen werken we met 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Heerlen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.500 en €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Vaillant, Remeha, Atag, AWB). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een full-electric systeem. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd type betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wijk bij Duurstede

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wijk bij Duurstede

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wijk bij Duurstede te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €2000 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €5600 €2000 €2400 8 jaar
Bodem-water €14600 €4800 €2800 12 jaar
Water-water €18600 €5100 €5600 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Wijk bij Duurstede?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel huizen overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Wijk bij Duurstede) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een historische subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Wijk bij Duurstede geldt alleen op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1850 en €5200. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW verdien je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Trane CXAM 026 HE CAP geeft recht op €6.150,00 subsidie en aangaande de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHVH16S18(**)3V ligt dit op €2.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wijk bij Duurstede

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Piershil plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met standaard elektriciteit. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2650 en €4400. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €325 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Utrecht.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw