Warmtepomp Oostzaan

Het gas wordt langzaam afgesloten. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. De opvolger van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Geholpen door de info van onze specialisten lees jij relevante tips bij het kiezen van een warmtepomp in Oostzaan. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle bruikbare info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Oostzaan!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Oostzaan? Op onze website lees je bruikbare tips en adviezen. Selecteer een van de vragen hieronder, en je leest snel alle details.

  1. Welke warmtepomp installateurs werken in Oostzaan?
  2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
  3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
  4. Wat kost een warmtepomp in Oostzaan?
  5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Oostzaan

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is vrij gecompliceerd. Daardoor is een competente warmtepomp installateur in Oostzaan benodigd. De zoektocht naar een erkende vakman doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Jifon verwarming). Wat is een doorgewinterde warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die betrouwbaar zijn:

  • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

    Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

  • BRL 6000 certificaat

    Speciaal voor grond-warmtepompen

  • STEK-erkende bedrijven

    Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

  • Uneto-VNI brancheorganisatie

    Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

  • Dutch Heat Pump Association

    Controleer of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

  • OK CV kwaliteitslabel

    Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.550 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €7.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.500 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar toepasbare energie. Voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Oostzaan.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

  • Mate van isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
  • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
  • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
  • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de praktijk zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Amsterdam-Duivendrecht.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 – €20.500 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Vaillant, Atag, Nefit, AWB). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een 100% elektrische oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oostzaan

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Oostzaan

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het apparaat is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oostzaan te analyseren.

Soort warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1100 €1500 6 jaar
Lucht-water €4500 €2300 €2400 9 jaar
Bodem-water €15500 €5600 €3000 9,5 jaar
Water-water €18700 €4600 €4000 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Oostzaan?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment moeten veel woningen uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Oostzaan) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Oostzaan kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2700 en €4950. Het totale bedrag heeft te maken met het model, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de MDV MHA-V16W/D2RN1 + SMK-160/CSD45GN1-B staat gelijk tot €2.600,00 subsidie en m.b.t. de Aermec ANK050H krijg je subsidie tot €2.150,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Oostzaan

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze systemen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Holtum plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met standaard elektriciteit. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2800 – €5000. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €355 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen