Warmtepomp Roosteren

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het kiezen voor een systeem op gas niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Middels de tips van onze experts check je relevante tips m.b.t. een warmtepomp in Roosteren. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle cruciale info en vind de voordeligste installateur in Roosteren!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Roosteren? Door onze experts ontdek je handige tips en adviezen. Kies voor een van de onderwerpen en bekijk rap het antwoord op jouw vraag.

  1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Roosteren?
  2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
  3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
  4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Roosteren?
  5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Roosteren

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk complex. Daarom is een geoefende warmtepomp installateur in Roosteren benodigd. De keuze van een betrouwbare vakman is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over GENERAL installatie). Wat is een bekwame installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

  • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

    Biedt verschillende trainingen voor installateurs

  • BRL 6000 (KOMO)

    Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

  • STEK-certificaat

    De basis voor koeltechnische werkzaamheden

  • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

    Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

  • Dutch Heat Pump Association

    Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

  • Het OK CV logo

    Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.700 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €4.500 – €7.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €15.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €20.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en water om te douchen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Roosteren.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

  • Type isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
  • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
  • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
  • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Boskoop.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 en €20.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, AWB, Vaillant, Atag, Nefit). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Roosteren

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Roosteren

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Roosteren vast te stellen.

Type warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1200 €1500 5 jaar
Lucht-water €6500 €1500 €2800 9 jaar
Bodem-water €15500 €3800 €4800 11 jaar
Water-water €17800 €4500 €5700 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Echt-Susteren?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Echt-Susteren) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Roosteren is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1200 tot €5050. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het model, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Nefit EnviLine A/W Split 7.0 T-S heeft €1.750,00 subsidie en wat betreft de ARTEL SHP6RL24 heb je recht op €1.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Roosteren

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Laag Zuthem plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 en €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €285 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen