Warmtepomp Laag Zuthem

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is de keuze voor een systeem op gas bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Op warmtepompspot.nl achterhaal je handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Laag Zuthem. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle bruikbare info en tips en vind de voordeligste installateur in Laag Zuthem!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Laag Zuthem? Hieronder achterhaal je belangrijke aanbevelingen. Druk op een van de onderstaande vragen, en je ontdekt onmiddellijk verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Laag Zuthem?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Laag Zuthem?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Laag Zuthem

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is nogal pittig. Daardoor is een ervaren warmtepomp installateur in Laag Zuthem onontbeerlijk. Het kiezen van een officiële warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De specialist analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Templari). Waar vind ik een geoefende warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen februari 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.250 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €4.500 – €6.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. Deze warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Laag Zuthem.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg zijn er twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Ulestraten.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 – €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Nefit, Remeha, Vaillant, Intergas). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch type. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Laag Zuthem

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Laag Zuthem

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kosten van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Laag Zuthem te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1500 €1800 4,5 jaar
Lucht-water €4800 €2300 €2700 7,5 jaar
Bodem-water €14500 €5200 €4800 10,5 jaar
Water-water €18900 €5600 €4800 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Raalte?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Raalte) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in februari 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Laag Zuthem is alleen aan te vragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen februari 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2450 – €4350. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het model, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Galletti LCP 041PS heeft €5.050,00 subsidie en aangaande de Hautec HCS-PN-42/2K (88SC0602SDPN5) heb je recht op €3.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Laag Zuthem

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Doezum plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met standaard elektriciteit. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 en €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €260 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen