Warmtepomp Doezum

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Gebaseerd op warmtepompspot.nl doorzoek je alle informatie over een warmtepomp in Doezum. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle onmisbare specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Doezum!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Doezum? Via onze specialisten doorzoek je zinvolle tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je leest snel alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Doezum?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Doezum?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Doezum

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is nogal ingewikkeld. Daardoor is een degelijke warmtepomp installateur in Doezum onontbeerlijk. Het selecteren van een erkende warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De specialist bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check CIAT verwarming). Hoe herken je een officiële installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema tref je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.250 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €4.000 – €7.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Doezum.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Nigtevecht.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of bodem. De kostprijs varieert tussen de €7.000 en €20.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Atag, Intergas, AWB, Remeha). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een standalone oplossing. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Doezum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Doezum

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Doezum te berekenen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1600 €1700 6 jaar
Lucht-water €6800 €1800 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14800 €5800 €2500 11 jaar
Water-water €18000 €5100 €4100 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Grootegast?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel huizen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Grootegast) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Doezum kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1850 tot €4600. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het model, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta BRAN2 0031t heeft €1.700,00 subsidie en bij de Galletti LEW 042HL heb je recht op €6.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Doezum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Westerland plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2550 en €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €290 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen