Warmtepomp Nigtevecht

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het kiezen voor een systeem op gas volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten kijken naar een duurzamere oplossing. De optie in plaats van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Geholpen door deze website doorzoek je alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Nigtevecht. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle bruikbare info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Nigtevecht!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Nigtevecht? Middels onze expertise vind je zinvolle info. Kies voor een item uit onze FAQ en je vindt à la minute het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Nigtevecht?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Nigtevecht?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nigtevecht

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is tamelijk pittig. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Nigtevecht onmisbaar. De zoektocht naar een bekwame vakman doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check ARGO verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een erkende warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2022]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.550 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €2.500 – €6.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €14.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €20.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Nigtevecht.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaal gesproken onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Zevenaar.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De investering ligt tussen de €8.500 – €20.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Atag, Nefit, Intergas, Vaillant). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een all-electric oplossing. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nigtevecht

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nigtevecht

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kostprijs van de pomp is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nigtevecht te analyseren.

Model warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1000 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €6100 €2300 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €15100 €4200 €3100 13 jaar
Water-water €18800 €4400 €5600 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Stichtse Vecht?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Stichtse Vecht) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Nigtevecht geldt alleen op types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2600 – €4800. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de IDM TERRA AL 24 Twin; 810311 staat gelijk tot €3.500,00 subsidie en voor de Viessmann Vitocal 343-G BWT 341.B06 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Nigtevecht

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Harkstede plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met gewone stroom. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 en €5000. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €270 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Utrecht.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen