Warmtepomp Harkstede

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het vervangen van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Met behulp van onze website check je bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Harkstede. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle cruciale informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Harkstede!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Harkstede? Via onze specialisten vind je praktische aanbevelingen. Selecteer een veelgestelde vraag en ontdek rap alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Harkstede?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Harkstede?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Harkstede

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk ingewikkeld. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Harkstede cruciaal. De keuze maken voor een officiële expert is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Lennox installatie). Waar vind ik een handige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.300 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €5.500 – €7.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. Deze warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Harkstede.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Rottevalle.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €7.500 – €20.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Atag, Remeha, AWB, Vaillant). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een standalone systeem. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Harkstede

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Harkstede

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Harkstede uit te rekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1400 €2000 5 jaar
Lucht-water €4900 €1900 €2100 6 jaar
Bodem-water €14200 €3700 €4100 11,5 jaar
Water-water €17700 €5700 €5200 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Slochteren?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Slochteren) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Harkstede is alleen van toepassing op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1850 en €5750. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het model, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHVX16S18(**)3V staat gelijk tot €2.500,00 subsidie en m.b.t. de Western Airconditioning CORE 22 krijg je subsidie tot €4.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Harkstede

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Balk plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht i.s.m. elektrische energie uit het net. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2550 – €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €285 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen