Warmtepomp Balk

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het vervangen van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Geholpen door de info op deze pagina vind jij handige info over een warmtepomp in Balk. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle cruciale informatie en vind de voordeligste installateur in Balk!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Balk? Hieronder achterhaal je bruikbare tips. Druk op een van de vragen hieronder, en je leest direct alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Balk?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Balk?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Balk

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij moeilijk. Om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Balk cruciaal. Het selecteren van een officiële warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De vakman neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Kleventa). Hoe kies ik een deskundige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.500 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €5.500 – €7.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Balk.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Veelal zijn er twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Lambertschaag.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 en €19.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, AWB, Nefit, Atag, Vaillant). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een volledig-elektrisch oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Balk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Balk

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Balk vast te stellen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1600 €1000 6,5 jaar
Lucht-water €4800 €2200 €2100 7 jaar
Bodem-water €14700 €3800 €4100 11 jaar
Water-water €17700 €5000 €4400 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente De Friese Meren?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen overstappen op duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente De Friese Meren) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Balk kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1150 en €5600. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Alpha Innotec LW 310 staat gelijk tot €3.800,00 subsidie en met betrekking tot de YORK YMP A0130PHE50 krijg je subsidie tot €7.750,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Balk

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Steenwijk plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2650 – €4400. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €270 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen