Warmtepomp Lambertschaag

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is de keuze voor de gasgestookte ketel bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Met behulp van deze website achterhaal je alle informatie over een warmtepomp in Lambertschaag. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle onmisbare tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Lambertschaag!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Lambertschaag? Op onze website vind jij zinvolle tips en adviezen. Maak een keuze uit een onderwerp en jij bekijkt onmiddellijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Lambertschaag?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Lambertschaag?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lambertschaag

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is best wel pittig. Om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Lambertschaag noodzakelijk. Het selecteren van een ervaren warmtepomp-installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Vaillant). Waar vind ik een erkende installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema tref je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.450 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €4.500 – €8.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €14.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Lambertschaag.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel bestaan er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Urmond.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €9.500 – €19.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, AWB, Vaillant, Nefit, Intergas). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lambertschaag

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lambertschaag

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lambertschaag vast te stellen.

Type warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1800 €1700 7 jaar
Lucht-water €4900 €1600 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €14800 €4800 €3600 14,5 jaar
Water-water €17200 €4000 €4600 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Medemblik?
Straks moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel Nederlanders overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Medemblik) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Lambertschaag kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2200 – €5400. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het model, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Galletti LCP 071ML biedt €6.600,00 subsidie en wat betreft de Hautec HCS-PN-56/2T (88ST1122SCPN3) is dit €4.700,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Lambertschaag

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Doniaga plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) i.s.m. elektrische energie uit het net. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 – €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €325 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen