Warmtepomp Doniaga

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het kiezen voor een systeem op gas volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten investeren in een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Aan de hand van deze webpagina doorzoek je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Doniaga. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Doniaga!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Doniaga? Op onze website lees jij nuttige tips & tricks. Selecteer een van de vragen hieronder, en je vindt eenvoudig bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Doniaga?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Doniaga?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Doniaga

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is vrij pittig. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in Doniaga aan te raden. Het selecteren van een erkende specialist doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De vakman analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Daikin verwarming). Hoe kies ik een deskundige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.550 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €4.000 – €7.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Doniaga.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Nijeholtwolde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 tot €19.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Nefit, Remeha, AWB, Intergas). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een full-electric installatie. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Doniaga

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Doniaga

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Doniaga te ontcijferen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1100 €2000 5 jaar
Lucht-water €6700 €1500 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14400 €3900 €4000 9 jaar
Water-water €18600 €5300 €4900 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente De Friese Meren?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren zullen veel huizen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente De Friese Meren) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Doniaga geldt alleen op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2600 – €4500. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW verdien je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Climaveneta BRAN2 0101t biedt €3.100,00 subsidie en aangaande de Galletti LEW 051WS is dit €7.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Doniaga

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Westhoek plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2700 en €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €395 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen