Warmtepomp Nijeholtwolde

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Aan de hand van onze website bekijk jij handige tips & tricks voor een warmtepomp in Nijeholtwolde. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle cruciale specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Nijeholtwolde!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Nijeholtwolde? Middels onze expertise doorzoek jij handige info. Kies voor een veelgestelde vraag en jij checkt rap alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Nijeholtwolde?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Nijeholtwolde?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Nijeholtwolde

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is best wel gecompliceerd. Hierom is een echte warmtepomp installateur in Nijeholtwolde noodzakelijk. De keuze van een handige specialist is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Bosch verwarming). Wat is een betrouwbare vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2022]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.400 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €3.500 – €7.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Nijeholtwolde.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Vaak bestaan er 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Zijderveld.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 tot €20.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Atag, Intergas, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een 100% elektrische product. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nijeholtwolde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nijeholtwolde

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nijeholtwolde te bepalen.

Model warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1200 €2000 4 jaar
Lucht-water €6800 €1600 €2300 8 jaar
Bodem-water €14500 €3600 €3700 9,5 jaar
Water-water €17000 €4300 €4500 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Weststellingwerf?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Weststellingwerf) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Dit is een historische subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Nijeholtwolde kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1400 – €4700. Het totale bedrag hangt af van het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de IDM TERRA ML 8-13; 810301 geeft recht op €2.700,00 subsidie en bij de Viessmann Vitocal 350-G BW/BWS 351.B20 ligt dit op €4.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Nijeholtwolde

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Haskerhorne plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht in combinatie met gewone stroom. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 tot €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €370 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen