Warmtepomp Haskerhorne

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is de keuze voor een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van gas is de populaire warmtepomp. Door onze vergelijker check jij uitgebreide info betreffende een warmtepomp in Haskerhorne. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle nuttige details en vind de voordeligste installateur in Haskerhorne!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Haskerhorne? Op onze website vind je belangrijke adviezen. Selecteer een van de onderwerpen en je ontdekt binnen no-time alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Haskerhorne?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Haskerhorne?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Haskerhorne

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is vrij complex. Om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Haskerhorne cruciaal. Het kiezen van een competente vakman is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Micoe installatie). Hoe kies ik een geoefende installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.300 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €7.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Haskerhorne.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter bestaan er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Ruinen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 – €18.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Atag, Vaillant, AWB, Remeha). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric systeem. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Haskerhorne

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Haskerhorne

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kosten van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Haskerhorne uit te zoeken.

Soort warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1300 €1000 4,5 jaar
Lucht-water €5800 €2000 €2700 8 jaar
Bodem-water €15500 €3700 €4000 13,5 jaar
Water-water €18600 €4200 €4600 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente De Friese Meren?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren gaan veel huizen uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente De Friese Meren) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Haskerhorne kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2150 tot €5550. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHSHB16P50(**) geeft recht op €2.600,00 subsidie en voor de Western Airconditioning CORE 7 ligt dit op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Haskerhorne

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Bant plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met standaard elektriciteit. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2650 – €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €305 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw