Warmtepomp Bant

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het vervangen van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een duurzamere oplossing. De opvolger van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op onze vergelijker check je alle details aangaande een warmtepomp in Bant. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle cruciale tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Bant!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Bant? Door onze experts doorzoek jij belangrijke tips & tricks. Druk op een van de onderstaande vragen, en je leest vlug alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Bant?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Bant?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bant

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is nogal complex. Vandaar is een vakbekwame warmtepomp installateur in Bant cruciaal. Het selecteren van een vakbekwame installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De vakman verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Ecoforest). Waar vind ik een degelijke warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.650 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €3.000 – €7.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €15.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Flevoland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Bant.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Langedijke.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.500 t/m €20.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Intergas, Atag, Vaillant, AWB). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een full-electric type. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bant

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Bant

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het apparaat is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bant uit te werken.

Type warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1700 €1000 4 jaar
Lucht-water €4000 €1900 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €14800 €4800 €3800 12,5 jaar
Water-water €18700 €5500 €4100 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Noordoostpolder?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Noordoostpolder) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Bant kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1350 tot €5150. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Alpha Innotec LW 81A-HT1 geeft recht op €1.850,00 subsidie en m.b.t. de Aermec WRL-H 041 ligt dit op €3.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Bant

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Stevensbeek plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht i.s.m. gewone stroom. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2500 en €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €335 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Flevoland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen