Warmtepomp Langedijke

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het aansluiten van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van gas is de populaire warmtepomp. Door deze website achterhaal je concrete informatie aangaande een warmtepomp in Langedijke. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle belangrijke specificaties en vind de voordeligste installateur in Langedijke!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Langedijke? Op onze website achterhaal je bruikbare tips. Selecteer een van de onderwerpen en vind meteen alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Langedijke?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Langedijke?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Langedijke

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is nogal ingewikkeld. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Langedijke noodzakelijk. Het kiezen van een betrouwbare vakman doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De installateur checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Wolf). Waar vind ik een degelijke warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.650 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €6.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Langedijke.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Valkenburg.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €5.000 t/m €18.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, AWB, Nefit, Vaillant, Intergas). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een all-electric product. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Langedijke

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Langedijke

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Langedijke te berekenen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1200 €1200 5 jaar
Lucht-water €4400 €1800 €2800 9 jaar
Bodem-water €14500 €4300 €4500 11,5 jaar
Water-water €17900 €4700 €4100 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Ooststellingwerf?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Ooststellingwerf) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Langedijke is alleen aan te vragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2800 – €5050. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW ontvang je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Galletti LCP 081PS geeft jou €7.450,00 subsidie en met betrekking tot de Hautec HCS-PN-75/2T (88ST1442SDPA5) krijg je €5.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Langedijke

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Dorst plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 – €4400. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €370 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen