Warmtepomp Dorst

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten dus over naar een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van gas is de populaire warmtepomp. Met behulp van onze vergelijker lees jij tips en adviezen aangaande een warmtepomp in Dorst. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle praktische informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Dorst!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Dorst? Aan de hand van de info op deze pagina check je praktische informatie. Kies voor een veelgestelde vraag en je leest ogenblikkelijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Dorst?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Dorst?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dorst

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is behoorlijk gecompliceerd. Daarom is een vakkundige warmtepomp installateur in Dorst cruciaal. De zoektocht naar een handige installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ELCO verwarming). Waar vind ik een bekwame warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.300 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. Deze warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Dorst.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Nijkerk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aarde. De investering ligt tussen de €9.000 tot zo’n €18.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Nefit, Atag, Intergas, AWB). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een all-electric type. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dorst

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Dorst

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kosten van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dorst te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1900 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €6800 €2200 €2200 8 jaar
Bodem-water €15100 €5500 €2500 13,5 jaar
Water-water €17000 €5100 €5200 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Oosterhout?
Straks moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan gaan veel huizen wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Oosterhout) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Dorst is alleen aan te vragen voor installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1800 en €5100. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Climaveneta BRN2 0031t geeft jou €1.850,00 subsidie en wat betreft de Galletti LEW 061WL krijg je €7.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Dorst

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Weteringbrug plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) en combineert dat met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit gebeurt met een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 tot €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €315 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw