Warmtepomp Nijkerk

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het vervangen van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Op de info van onze specialisten check je bruikbare informatie m.b.t. een warmtepomp in Nijkerk. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle belangrijke details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Nijkerk!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Nijkerk? Door onze experts bekijk jij belangrijke tips. Selecteer een van de onderwerpen en je leest onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Nijkerk?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Nijkerk?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nijkerk

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal ingewikkeld. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Nijkerk cruciaal. De keuze van een ervaren installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over CLINT verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een erkende installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.650 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €6.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Nijkerk.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Zonnemaire.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.000 – €20.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Atag, Remeha, Intergas, Vaillant). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch installatie. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nijkerk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nijkerk

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nijkerk te berekenen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1100 €1600 7 jaar
Lucht-water €5600 €2500 €2500 6 jaar
Bodem-water €14000 €4300 €3200 12,5 jaar
Water-water €18800 €5000 €5800 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Nijkerk?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan gaan veel woningen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Nijkerk) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een historische subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Nijkerk is alleen van toepassing op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1750 en €5600. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de InterClima-MTA HCY 211 heeft €5.050,00 subsidie en aangaande de Warmblauw HP3BW 13EP heb je recht op €3.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Nijkerk

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Havelte plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 en €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €400 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen