Warmtepomp Havelte

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het kiezen voor de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is: ‘warmtepomp’. Via onze vergelijker doorzoek je handige info bij het kiezen van een warmtepomp in Havelte. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle onmisbare informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Havelte!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Havelte? Op deze pagina check je zinvolle informatie. Selecteer een van de onderwerpen en jij bekijkt meteen verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Havelte?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Havelte?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Havelte

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is nogal complex. Juist om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Havelte noodzakelijk. Het selecteren van een officiële vakman is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Oschner installatie). Wat is een competente vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.450 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €4.500 – €8.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €13.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem benut (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Havelte.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur s-Graveland.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 tot €21.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, Nefit, Remeha, AWB). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een all-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Havelte

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Havelte

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het systeem is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Havelte uit te werken.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1100 €1300 5,5 jaar
Lucht-water €5300 €1700 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €14400 €5200 €4400 14 jaar
Water-water €17500 €4800 €4200 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Westerveld?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel consumenten overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Westerveld) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Havelte kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2200 – €5600. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Daikin ERRQ011(**)Y1 + EKHBRD011(**)Y1 Altherma HT heeft €2.050,00 subsidie en bij de Western Airconditioning FUSIO-WW 5 heb je recht op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Havelte

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze installaties verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Basse plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. standaard elektriciteit. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €3000 en €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €370 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen