Warmtepomp Basse

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het vervangen van een cv-ketel (op gas) geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Middels de tips van onze experts lees jij diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Basse. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle cruciale informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Basse!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Basse? Door onze experts doorzoek je belangrijke tips & tricks. Druk op een veelgestelde vraag en ontdek meteen verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Basse?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Basse?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Basse

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is best wel gecompliceerd. Vandaar is een handige warmtepomp installateur in Basse onmisbaar. Het kiezen van een betrouwbare installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Horos). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.200 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €6.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Basse.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Langezwaag.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €7.000 tot €19.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Intergas, Vaillant, Atag, AWB). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een standalone systeem. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Basse

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Basse

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Basse uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1100 €1800 5 jaar
Lucht-water €5600 €2400 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14100 €5000 €2500 12 jaar
Water-water €18000 €4300 €4100 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Steenwijkerland?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel huizen overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Steenwijkerland) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Basse is alleen aan te vragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1850 tot €4050. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk, vermogen (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Alpha Innotec LWC 120 heeft €2.150,00 subsidie en voor de Aermec WRL-H 161 heb je recht op €7.900,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Basse

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Stompetoren plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2500 – €4200. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €345 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw