Warmtepomp Langezwaag

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Aan de hand van deze webpagina ontdek je alle informatie voor een warmtepomp in Langezwaag. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle onmisbare tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Langezwaag!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Langezwaag? Via onze specialisten bekijk je praktische aanbevelingen. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en jij bekijkt ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Langezwaag?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Langezwaag?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Langezwaag

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal gecompliceerd. Daardoor is een betrouwbare warmtepomp installateur in Langezwaag noodzakelijk. De keuze maken voor een handige warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Oilon). Hoe herken je een bekwame warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.550 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €5.500 – €6.500 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Langezwaag.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans bestaan er twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Vasse.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 – €19.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, AWB, Remeha, Nefit, Vaillant). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch type. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Langezwaag

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Langezwaag

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Langezwaag uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1200 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €4900 €1600 €2500 9 jaar
Bodem-water €15200 €5800 €3700 13 jaar
Water-water €17100 €5500 €5100 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Opsterland?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode moeten veel consumenten wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Opsterland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Langezwaag kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1300 – €6000. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Galletti LCP 104PL staat gelijk tot €7.500,00 subsidie en m.b.t. de Hautec HCS-PN-94A (88SF0941SDPA5) krijg je subsidie tot €3.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Langezwaag

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Drieborg plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in samenwerking met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2950 – €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €395 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw