Warmtepomp Drieborg

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het aanvragen van een systeem op gas volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Op de info op deze pagina lees jij nuttige info aangaande een warmtepomp in Drieborg. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle belangrijke details en ontdek de meest vakkundige installateur in Drieborg!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Drieborg? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek jij handige tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en je leest meteen verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Drieborg?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Drieborg?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Drieborg

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk gecompliceerd. Daarom is een handige warmtepomp installateur in Drieborg onvermijdbaar. Het selecteren van een geoefende expert is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ES verwarming). Waar vind ik een handige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.350 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €4.500 – €6.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Drieborg.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur vervult een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg werken we met 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Nisse.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 en €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Nefit, AWB, Intergas, Atag). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een all-electric installatie. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende product is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Drieborg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Drieborg

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de aanschafprijs is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Drieborg te analyseren.

Model warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1300 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €4400 €2000 €2400 9 jaar
Bodem-water €14600 €5600 €4000 11 jaar
Water-water €18800 €5000 €5100 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Oldambt?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment zullen veel consumenten overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Oldambt) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Drieborg kun je enkel aanvragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1150 en €5750. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Climaveneta i-KI-MTD 0095t staat gelijk tot €3.800,00 subsidie en met betrekking tot de Galletti LEW 071HS krijg je subsidie tot €8.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Drieborg

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Wichmond plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2500 tot €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €325 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen