Warmtepomp Wichmond

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het kiezen voor een systeem op gas bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van gas is de warmtepomp. Door de tips van onze experts doorzoek jij nuttige info m.b.t. een warmtepomp in Wichmond. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle nuttige tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Wichmond!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Wichmond? Via onze specialisten lees jij praktische tips. Kies voor een item uit onze FAQ en je leest direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Wichmond?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Wichmond?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Wichmond

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk complex. Daardoor is een bekwame warmtepomp installateur in Wichmond benodigd. Het kiezen van een handige specialist doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De installateur inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over CLINT systeem). Waar vind ik een handige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.750 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €5.500 – €7.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. Deze warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Wichmond.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Heelsum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 t/m €18.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Atag, Nefit, Vaillant, Remeha). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een 100% elektrische product. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wichmond

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wichmond

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wichmond uit te rekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1200 €1600 7 jaar
Lucht-water €4500 €1600 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €3900 €4300 13,5 jaar
Water-water €17500 €5100 €5200 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Bronckhorst?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel consumenten uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Bronckhorst) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Wichmond kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2750 tot €5100. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Trane CXA 070 staat gelijk tot €3.600,00 subsidie en aangaande de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHVX11S26(**)9W krijg je subsidie tot €2.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wichmond

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Parrega plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht tezamen met standaard elektriciteit. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2600 – €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €345 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen