Warmtepomp Heelsum

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het aanvragen van een systeem op gas niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Op deze website lees jij handige tips & tricks voor een warmtepomp in Heelsum. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle belangrijke info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Heelsum!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Heelsum? Middels onze expertise doorzoek je belangrijke aanbevelingen. Kies voor een onderwerp en bekijk binnen no-time het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Heelsum?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Heelsum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Heelsum

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is best wel gecompliceerd. Daarom is een handige warmtepomp installateur in Heelsum noodzakelijk. Het kiezen van een geoefende vakman doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De installateur analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Renson installatie). Hoe herken je een geoefende warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.450 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwater €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Heelsum.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur s-Heer Hendrikskinderen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €9.000 tot €21.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Atag, AWB, Remeha, Nefit). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een all-electric product. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima product is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heelsum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Heelsum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heelsum vast te stellen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1500 €1100 6,5 jaar
Lucht-water €5900 €2500 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14700 €3700 €3000 11 jaar
Water-water €18200 €4400 €4900 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Renkum?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel woningen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Renkum) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Heelsum kun je enkel aanvragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2000 – €4900. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het model, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW krijg je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Daikin EWYQ-006ADVP biedt €1.850,00 subsidie en aangaande de Western Airconditioning MU ECHOS A HP 24 is dit €4.900,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Heelsum

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Beek plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. reguliere energie (stroom). Daardoor kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2850 – €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €395 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw