Warmtepomp Nisse

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is de keuze voor een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Op onze vergelijker bekijk je praktische informatie betreffende een warmtepomp in Nisse. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle onmisbare details en bekijk de tarieven via een installateur uit Nisse!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Nisse? Middels onze expertise vind jij belangrijke tips & tricks. Druk op een item uit onze FAQ en check meteen verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Nisse?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Nisse?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nisse

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is vrij ingewikkeld. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Nisse noodzakelijk. De keuze maken voor een vakbekwame installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De vakman inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk DPA verwarming). Waar vind ik een vakkundige warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.750 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €2.500 – €6.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Nisse.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Zuiddorpe.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.500 tot zo’n €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Atag, Vaillant, Remeha, Intergas). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een standalone systeem. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nisse

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nisse

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de aanschafprijs is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nisse te bepalen.

Type warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1600 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €6700 €1900 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €14200 €4000 €3300 11,5 jaar
Water-water €17000 €4100 €5300 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Borsele?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren gaan veel huizen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Borsele) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Nisse is alleen van toepassing op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1600 – €4100. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Inventum All – E Ecolution Combi50 (4 kW) + boiler biedt €1.700,00 subsidie en wat betreft de WaterFurnace NSKW17 is dit €3.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Nisse

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Heelsum plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht i.s.m. standaard elektriciteit. Zodoende kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €3000 en €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €340 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Zeeland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen