Warmtepomp Zuiddorpe

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van gas is een warmtepomp. Middels onze vergelijker lees jij diepgaande beschrijvingen over een warmtepomp in Zuiddorpe. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle nuttige tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Zuiddorpe!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Zuiddorpe? Op deze pagina achterhaal je nuttige tips en adviezen. Klik op een onderwerp en ontdek eenvoudig alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Zuiddorpe?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Zuiddorpe?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zuiddorpe

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is best wel complex. Daarom is een handige warmtepomp installateur in Zuiddorpe benodigd. De zoektocht naar een erkende expert is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Carrier verwarming). Wat is een betrouwbare installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.600 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €19.500 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Zuiddorpe.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Hoornsterzwaag.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €7.000 tot €18.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Vaillant, AWB, Atag, Intergas). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een all-electric product. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zuiddorpe

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zuiddorpe

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zuiddorpe uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1800 €1100 4,5 jaar
Lucht-water €4500 €2100 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14200 €4700 €3400 12,5 jaar
Water-water €18300 €5100 €5400 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Terneuzen?
Straks moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel Nederlanders uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Terneuzen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Zuiddorpe geldt alleen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1050 en €5000. Het totale bedrag heeft te maken met het model, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Viessmann Vitocal 222-S AWT-AC 221.B13 geeft recht op €2.500,00 subsidie en aangaande de Energie EST ECO250is ligt dit op €1.250,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Zuiddorpe

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in s-Heer Hendrikskinderen plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2750 en €4100. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €260 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zeeland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen