Warmtepomp Hoornsterzwaag

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het laten installeren van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is een warmtepomp. Geholpen door warmtepompspot.nl vind je bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Hoornsterzwaag. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle belangrijke tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Hoornsterzwaag!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Hoornsterzwaag? Middels onze expertise doorzoek jij nuttige tips. Druk op een van de onderwerpen en ontdek ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Hoornsterzwaag?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Hoornsterzwaag?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hoornsterzwaag

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is behoorlijk ingewikkeld. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Hoornsterzwaag noodzakelijk. Het selecteren van een geoefende installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Pico Energy warmtepompen). Wat is een officiële installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.350 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.500 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardbron €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Hoornsterzwaag.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Grofweg maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Spanbroek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.500 tot €20.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Vaillant, Intergas, AWB, Nefit). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hoornsterzwaag

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hoornsterzwaag

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de prijs van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hoornsterzwaag uit te werken.

Bron warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1800 €1000 5 jaar
Lucht-water €5000 €2000 €2800 6 jaar
Bodem-water €14200 €5200 €4000 11,5 jaar
Water-water €18100 €4500 €5200 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Heerenveen?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment gaan veel huizen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Heerenveen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Hoornsterzwaag is alleen van toepassing op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1350 tot €5650. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de EnergyPanel GTC-06 geeft jou €1.550,00 subsidie en aangaande de Climaveneta BWR 0031TS MTD2 krijg je €2.650,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Hoornsterzwaag

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Broekhuizen plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2850 – €4500. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €250 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen