Warmtepomp Broekhuizen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een systeem op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van gas is een warmtepomp. Gebaseerd op onze vergelijker doorzoek je concrete informatie betreffende een warmtepomp in Broekhuizen. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle relevante tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Broekhuizen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Broekhuizen? Aan de hand van de info op deze pagina vind je handige adviezen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt snel alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Broekhuizen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Broekhuizen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Broekhuizen

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is nogal gecompliceerd. Hierom is een officiële warmtepomp installateur in Broekhuizen onontbeerlijk. Het selecteren van een officiële warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over A1 Green Energy systeem). Wat is een ervaren vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema vind je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.650 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €2.500 – €6.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Broekhuizen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de regel bestaan er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Markenbinnen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of bodem. De investering ligt tussen de €9.000 t/m €18.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Remeha, AWB, Vaillant, Nefit). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een all-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Broekhuizen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Broekhuizen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Broekhuizen vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1500 €1400 5 jaar
Lucht-water €6200 €2500 €2700 8 jaar
Bodem-water €14200 €5500 €4300 10,5 jaar
Water-water €17200 €5600 €5400 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Meppel?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Meppel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Broekhuizen kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2800 tot €4450. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Carrier 30PH180HEE geeft jou €4.100,00 subsidie en bij de Clivet WSHN-XEE2 10.2 krijg je €5.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Broekhuizen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Veenoord plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2650 en €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €395 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw