Warmtepomp Veenoord

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het laten installeren van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Via de info op deze pagina lees je relevante tips aangaande een warmtepomp in Veenoord. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Veenoord!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Veenoord? Op onze website doorzoek jij bruikbare tips & tricks. Kies voor een item uit onze FAQ en je ontdekt direct alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Veenoord?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Veenoord?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Veenoord

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk complex. Hierom is een ervaren warmtepomp installateur in Veenoord noodzakelijk. De keuze maken voor een vakbekwame vakman is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check CTA). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Niveau Energiebron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.200 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €5.000 – €6.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €14.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Veenoord.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Fluitenberg.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €9.500 tot €18.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, AWB, Remeha, Intergas, Atag). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een all-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd type betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Veenoord

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Veenoord

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Veenoord te berekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1600 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €6300 €1800 €2500 9 jaar
Bodem-water €14000 €5300 €4800 11 jaar
Water-water €17500 €5300 €5200 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Emmen?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel gezinnen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Emmen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Veenoord is alleen van toepassing op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1500 – €5350. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Solvis Vaero I 8kW geeft jou €2.050,00 subsidie en m.b.t. de CLINT CHA/ML/ST/WP 202-P krijg je €5.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Veenoord

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Noordbeemster plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), tezamen met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2800 en €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €305 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen