Warmtepomp Fluitenberg

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Aan de hand van de info van onze specialisten bekijk jij handige info bij het kiezen van een warmtepomp in Fluitenberg. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle praktische tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Fluitenberg!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Fluitenberg? Middels onze expertise bekijk jij bruikbare tips en adviezen. Maak een keuze uit een onderwerp en ontdek vlug alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Fluitenberg?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Fluitenberg?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Fluitenberg

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is behoorlijk moeilijk. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Fluitenberg aan te raden. Het selecteren van een aangesloten vakman is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Galletti subsidie). Wat is een handige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.250 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €6.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €13.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €18.000 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Fluitenberg.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Oude Pekela.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.500 tot zo’n €18.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, AWB, Atag, Intergas, Remeha). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een 100% elektrische product. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Fluitenberg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Fluitenberg

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Fluitenberg uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1800 €1000 4 jaar
Lucht-water €4700 €1700 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €4300 €4600 14 jaar
Water-water €18700 €5000 €5200 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Hoogeveen?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel gezinnen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Hoogeveen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Fluitenberg geldt alleen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €3000 en €5950. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het model, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW krijg je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 20.2 heeft €5.550,00 subsidie en m.b.t. de SmartHeat Bravour-i 016 WWi heb je recht op €3.500,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Fluitenberg

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Zuidoostbeemster plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2700 tot €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €295 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw