Warmtepomp Zuidoostbeemster

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een ketel op gas niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten investeren in een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van gas is het warmtepomp systeem. Door de tips van onze experts ontdek je handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Zuidoostbeemster. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle nuttige informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Zuidoostbeemster!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Zuidoostbeemster? Op onze website doorzoek je zinvolle informatie. Kies voor een van de vragen hieronder, en je ontdekt meteen alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Zuidoostbeemster?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Zuidoostbeemster?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zuidoostbeemster

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij pittig. Daardoor is een degelijke warmtepomp installateur in Zuidoostbeemster onontbeerlijk. De keuze van een competente specialist doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De installateur verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk CTC verwarming). Hoe kies ik een aangesloten warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.200 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €5.000 – €6.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €13.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Zuidoostbeemster.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Houwerzijl.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.000 en €19.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Vaillant, Atag, Nefit, AWB). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zuidoostbeemster

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zuidoostbeemster

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de aanschafprijs is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zuidoostbeemster te analyseren.

Model warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1700 €1600 7 jaar
Lucht-water €5000 €2100 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €15400 €4500 €4500 9 jaar
Water-water €18100 €5400 €4300 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Beemster?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Beemster) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Zuidoostbeemster kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1050 en €5550. Het totale bedrag hangt af van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Viessmann Vitocal 242-S AWT-AC 241.B10 heeft €2.300,00 subsidie en wat betreft de Energie EST FF Evi 15 heb je recht op €2.550,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Zuidoostbeemster

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Saaxumhuizen plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) en combineert dat met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2650 – €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €260 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen