Warmtepomp Houwerzijl

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het aanvragen van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Met behulp van de info op deze pagina check jij alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Houwerzijl. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare details en ontdek de meest vakkundige installateur in Houwerzijl!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Houwerzijl? Op onze website achterhaal je nuttige tips. Klik op een onderwerp en jij checkt binnen no-time alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Houwerzijl?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Houwerzijl?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Houwerzijl

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk moeilijk. Hierom is een competente warmtepomp installateur in Houwerzijl cruciaal. Het selecteren van een erkende vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Samsung warmtepompen). Hoe kies ik een officiële warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.650 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €3.000 – €6.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Houwerzijl.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de regel maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Spijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de bodem. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 en €20.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Vaillant, Atag, Intergas, Nefit). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een full-electric installatie. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Houwerzijl

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Houwerzijl

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de aanschafprijs is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Houwerzijl uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1900 €1100 6,5 jaar
Lucht-water €6300 €1600 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €14600 €4000 €3000 10 jaar
Water-water €18100 €5400 €4000 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente De Marne?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel huizen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente De Marne) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Houwerzijl geldt alleen op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1850 – €4650. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het type, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW krijg je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de EnergyPanel GTC-16 Plus staat gelijk tot €2.700,00 subsidie en wat betreft de Climaveneta BWR 0061T MTD2 krijg je subsidie tot €3.450,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Houwerzijl

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Brouwershaven plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2550 – €4100. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €255 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen