Warmtepomp Markenbinnen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Door warmtepompspot.nl vind je tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Markenbinnen. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle belangrijke info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Markenbinnen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Markenbinnen? Hieronder check jij nuttige tips. Druk op een onderwerp en je vindt eenvoudig alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Markenbinnen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Markenbinnen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Markenbinnen

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is best wel gecompliceerd. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Markenbinnen benodigd. De keuze van een doorgewinterde expert is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ecensy warmtepomp). Waar vind ik een echte warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.650 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €5.000 – €7.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €15.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.500 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Markenbinnen.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal bestaan er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Welsum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.500 tot zo’n €20.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Intergas, Vaillant, Atag, Remeha). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een full-electric systeem. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire product is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Markenbinnen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Markenbinnen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de prijs van het systeem is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Markenbinnen te ontcijferen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1900 €1400 5 jaar
Lucht-water €5300 €1900 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €14500 €3700 €4500 12,5 jaar
Water-water €17300 €4800 €4000 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Graft-De Rijp?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel consumenten uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Graft-De Rijp) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Markenbinnen kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2550 en €4250. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het model, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Hautec HWL-A-38/2T-S (88LT0762SCLN5) heeft €3.500,00 subsidie en voor de Stiebel-Eltron WPF 07 (232911) heb je recht op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Markenbinnen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Fluitenberg plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2800 – €4700. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €350 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen