Warmtepomp Welsum

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het kiezen voor een ketel op gas volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van een HR-ketel is de warmtepomp. Via deze webpagina lees jij uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Welsum. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle praktische specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Welsum!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Welsum? Aan de hand van de info op deze pagina check je zinvolle tips. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en check ogenblikkelijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Welsum?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Welsum?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Welsum

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal complex. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Welsum cruciaal. De zoektocht naar een aangesloten expert is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Western Airconditioning warmtepomp). Wat is een ervaren warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder check je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.200 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €6.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Grondbron €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in toepasbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Welsum.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Doorgaans werken we met twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Haghorst.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.000 tot €18.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Nefit, Atag, Intergas, Remeha). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een standalone systeem. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd product is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Welsum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Welsum

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Welsum te ontcijferen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1700 €1300 4 jaar
Lucht-water €5300 €2400 €2600 8 jaar
Bodem-water €15000 €5600 €3200 13,5 jaar
Water-water €18000 €4100 €4900 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Olst-Wijhe?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel gezinnen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Olst-Wijhe) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Welsum kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1050 en €5100. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW verdien je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Tesy EVHP 260 60 staat gelijk tot €1.100,00 subsidie en m.b.t. de Daikin ERLQ006(**)V + EHSX08P30(**) krijg je subsidie tot €1.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Welsum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Oude Pekela plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met gewone stroom. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2700 tot €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €260 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen