Warmtepomp Haghorst

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het aanvragen van een ketel op gas niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. De opvolger van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Door onze website check jij handige info m.b.t. een warmtepomp in Haghorst. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle onmisbare details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Haghorst!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Haghorst? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk je nuttige aanbevelingen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en je vindt direct verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Haghorst?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Haghorst?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Haghorst

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk complex. Juist om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Haghorst aan te raden. De zoektocht naar een deskundige expert is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Enerso installatie). Hoe ben ik verzekerd van een bedreven installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.250 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €2.500 – €7.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €15.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. Deze warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Haghorst.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen werken we met 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Rijssen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 – €18.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, Atag, Vaillant, Nefit). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een 100% elektrische installatie. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Haghorst

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Haghorst

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de aanschafprijs is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Haghorst te ontcijferen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1100 €1400 7 jaar
Lucht-water €6100 €1600 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €4300 €2700 9,5 jaar
Water-water €17400 €4000 €4400 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Hilvarenbeek?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel gezinnen overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Hilvarenbeek) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Haghorst geldt alleen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2250 en €4200. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHBX16(**)9W biedt €2.400,00 subsidie en m.b.t. de Weider 2SW210egw is dit €6.300,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Haghorst

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze modellen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Avenhorn plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) in combinatie met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €3000 en €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €255 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen