Warmtepomp Avenhorn

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het vervangen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Geholpen door deze webpagina lees jij concrete informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Avenhorn. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle relevante informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Avenhorn!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Avenhorn? Door onze experts doorzoek jij zinvolle aanbevelingen. Druk op een item uit onze FAQ en je vindt rap bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Avenhorn?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Avenhorn?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Avenhorn

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal gecompliceerd. Hierom is een echte warmtepomp installateur in Avenhorn onontbeerlijk. De zoektocht naar een bekwame expert is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over SPRSUN). Wat is een geoefende installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.750 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.500 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar toepasbare energie. Voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Avenhorn.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal zijn er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Kraggenburg.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €9.000 tot zo’n €21.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, AWB, Vaillant, Remeha). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een full-electric oplossing. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd type betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Avenhorn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Avenhorn

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de prijs van het systeem is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Avenhorn uit te werken.

Soort warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1900 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €6800 €2200 €2700 8 jaar
Bodem-water €14900 €4000 €4800 10 jaar
Water-water €17300 €4500 €5800 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Koggenland?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel huizen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Koggenland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Avenhorn kan jij uitsluitend toepassen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1000 – €4000. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW ontvang je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Alpha Innotec LW 101 biedt €2.100,00 subsidie en met betrekking tot de Wolf BWL-1-14 A is dit €1.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Avenhorn

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Spijk plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2500 en €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €305 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen