Warmtepomp Kraggenburg

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op deze website bekijk jij handige info over een warmtepomp in Kraggenburg. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle nuttige informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Kraggenburg!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Kraggenburg? Middels onze expertise doorzoek je bruikbare tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en jij checkt rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Kraggenburg?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Kraggenburg?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Kraggenburg

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is vrij gecompliceerd. Om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Kraggenburg onmisbaar. De keuze maken voor een betrouwbare specialist doet niet onder voor de taakomschrijving. Deze expert analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Remko). Wat is een vakkundige warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.600 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Flevoland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Kraggenburg.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: verouderde en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Tytsjerk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €7.000 tot €20.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Nefit, Vaillant, Intergas, Remeha). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kraggenburg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kraggenburg

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kraggenburg uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1800 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €4500 €1800 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €14600 €5200 €4600 9,5 jaar
Water-water €17900 €5000 €4300 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Noordoostpolder?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel woningen uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Noordoostpolder) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Kraggenburg kun je enkel aanvragen voor producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1300 – €4000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type systeem, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Fujitsu Waterstage HT 14F DUO geeft recht op €2.400,00 subsidie en wat betreft de Hautec HCS-PN-21 (88SF0211SDPN1) ligt dit op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Kraggenburg

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Diepenheim plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2600 en €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €320 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Flevoland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen