Warmtepomp Diepenheim

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van een HR-ketel is een warmtepomp. Geholpen door onze website doorzoek je handige tips & tricks bij het kiezen van een warmtepomp in Diepenheim. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle praktische info en tips en check prijzen van een installateur in Diepenheim!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Diepenheim? Via onze specialisten achterhaal je zinvolle tips & tricks. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en je vindt eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Diepenheim?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Diepenheim?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Diepenheim

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is best wel gecompliceerd. Om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Diepenheim onmisbaar. De keuze van een vakkundige expert is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Aerfor verwarming). Hoe herken je een degelijke warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema tref je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.750 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €7.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €13.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Diepenheim.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Nieuwerkerk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.000 tot €19.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Atag, Remeha, Intergas, Nefit). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een full-electric installatie. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende product is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Diepenheim

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Diepenheim

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Diepenheim uit te werken.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1700 €1700 4 jaar
Lucht-water €5800 €2200 €2000 9 jaar
Bodem-water €14300 €4700 €4200 9,5 jaar
Water-water €17800 €4200 €4300 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Hof van Twente?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan gaan veel woningen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Hof van Twente) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Diepenheim is alleen van toepassing op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2550 en €5200. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta AWR-HT /CA-E 0152 geeft recht op €4.450,00 subsidie en aangaande de Galletti LEP 042PS ligt dit op €6.200,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Diepenheim

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Wervershoof plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2750 – €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €335 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen