Warmtepomp Wervershoof

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het aanvragen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Middels onze website lees jij handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Wervershoof. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle praktische details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Wervershoof!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Wervershoof? Hieronder doorzoek je belangrijke tips. Selecteer een van de vragen hieronder, en vind à la minute verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Wervershoof?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Wervershoof?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wervershoof

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is best wel moeilijk. Vandaar is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Wervershoof onvermijdbaar. De keuze maken voor een vakkundige vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek NEXTHERM warmtepomp). Hoe herken je een vakkundige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.400 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €8.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Wervershoof.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter ontwaren we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Handel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €5.000 t/m €21.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Remeha, Atag, Nefit, AWB). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een standalone systeem. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wervershoof

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wervershoof

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de kosten van het systeem is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wervershoof vast te stellen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1500 €1600 4 jaar
Lucht-water €5100 €1700 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €14800 €3700 €3400 12 jaar
Water-water €17100 €4400 €4000 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Medemblik?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Medemblik) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Wervershoof is alleen van toepassing op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2200 tot €5250. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW incasseer je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Thermia Atec 13 geeft recht op €2.200,00 subsidie en voor de Daikin ERLQ006(**)V3 + EHSH08P30(**) ligt dit op €1.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wervershoof

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Oudehorne plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2600 en €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €255 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen