Warmtepomp Handel

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is de keuze voor een systeem op gas niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten investeren in een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een ketel met gas de warmtepomp. Geholpen door de tips van onze experts bekijk je diepgaande beschrijvingen m.b.t. een warmtepomp in Handel. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle relevante informatie en vergelijk direct alle installateurs in Handel!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Handel? Op onze website ontdek je nuttige aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en jij checkt eenvoudig alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Handel?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Handel?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Handel

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is nogal ingewikkeld. Juist om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Handel onvermijdbaar. Het kiezen van een bedreven specialist is net zo relevant als de taakomschrijving. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk GREE installatie). Waar vind ik een degelijke warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.600 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €3.000 – €7.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €13.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Handel.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Veelal zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Roderesch.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.000 tot zo’n €20.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Remeha, Vaillant, Atag, Nefit). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een full-electric type. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Handel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Handel

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Handel vast te stellen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1800 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €5500 €2000 €2300 9 jaar
Bodem-water €14300 €4600 €3100 12,5 jaar
Water-water €18000 €4800 €4500 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Gemert-Bakel?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode moeten veel huizen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Gemert-Bakel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Handel geldt alleen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1850 tot €4350. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het model, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHVH16S18(**)3V geeft jou €2.400,00 subsidie en voor de Weider SW90egw krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Handel

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze installaties verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Baard plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht samen met standaard elektriciteit. Zodoende kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 tot €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €370 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen