Warmtepomp Baard

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is de keuze voor de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Op warmtepompspot.nl bekijk je concrete informatie voor een warmtepomp in Baard. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle onmisbare info en vind de voordeligste installateur in Baard!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Baard? Via onze specialisten check jij belangrijke tips & tricks. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en jij bekijkt snel alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Baard?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Baard?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Baard

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal ingewikkeld. Daardoor is een bedreven warmtepomp installateur in Baard aan te raden. De keuze maken voor een vakbekwame warmtepomp-installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Tesy). Hoe ben ik verzekerd van een vakbekwame vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.400 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.000 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Baard.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Kronenberg.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.000 tot zo’n €21.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, AWB, Atag, Nefit, Vaillant). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima model is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Baard

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Baard

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Baard te bepalen.

Bron warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1800 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €6100 €2300 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €15000 €3900 €4500 13,5 jaar
Water-water €17200 €4500 €4600 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Littenseradiel?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel huizen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Littenseradiel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Baard kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2000 en €5800. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het model, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Alpha Innotec LW 121ASX-Lux2.0 geeft jou €2.250,00 subsidie en m.b.t. de YORK Ecofrio v2 YLHA 12 PLUS G1 TC krijg je €2.050,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Baard

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze systemen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in St. Annaparochie plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in combinatie met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2700 – €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €365 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw