Warmtepomp Kronenberg

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Op deze webpagina ontdek je bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Kronenberg. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle praktische tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Kronenberg!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Kronenberg? Op onze website vind je bruikbare adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en check binnen no-time alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Kronenberg?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Kronenberg?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kronenberg

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is nogal moeilijk. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Kronenberg onvermijdbaar. De zoektocht naar een doorgewinterde specialist is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Sirac). Hoe kies ik een doorgewinterde warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.700 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €3.500 – €7.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Kronenberg.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter zien we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Udenhout.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aarde. De kosten liggen tussen de €9.000 tot €21.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Nefit, AWB, Intergas, Remeha). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een 100% elektrische installatie. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte type betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kronenberg

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kronenberg

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kronenberg te bepalen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1900 €1100 7 jaar
Lucht-water €5000 €1700 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €14600 €3700 €3200 12,5 jaar
Water-water €18500 €5300 €5200 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Horst aan de Maas?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Horst aan de Maas) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Kronenberg is alleen van toepassing op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1050 tot €4650. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW incasseer je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Galletti HWM022 heeft €2.900,00 subsidie en met betrekking tot de Hautec HCS-PN-25A (88SF0191SDPA5) heb je recht op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Kronenberg

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze systemen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Dijken plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2950 – €5000. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €365 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen